Denna grupp härstammar troligen från 1802 då stamformen, en spontan hybrid mellan Rosa chinensis ’Old Blush’ och Rosa moschata, uppstod i plantageägaren J. Champneys trädgård. År 1811 döptes denna ros till ’Champney´s Pink Cluster’. Det latinska gruppnamnet härrör från en trädgårdsmästare vid namn Philippe Noisette som sådde frö från ovannämnda sort. Han fick bl.a. fram en sort med ljusrosa blommor som hade ett lägre växtsätt och remonterade och denna fick namnet ’Blush Noisette’.

Gruppen består vanligen av kraftigväxande busk- eller klätterrosor, oftast med bågböjda grenar. Taggarna är vanligen få och varierar i storlek och form. Bladverket är medelgrönt till mörkgrönt, oftast något glänsande. Blommorna framkommer i få- eller mångblommiga klasar, beroende på sort och de varierar mycket i både form och storlek. Även doften varierar mellan de olika namnsorterna, från svag till stark.

Beskär på våren till friska ögon för att hålla formen. Vid behov gallras gamla grova grenar ur för att föryngra busken. Dessvärre är dessa rosor inte de allra härdigaste, men definitivt bland de vackraste. Grundgödsla på senhösten då de slutat växa och komplettera eventuellt på högsommaren med handelsgödsel, typ NPK. Än viktigare är kanske en giva PK-gödsel på eftersommaren.

Sortera på
Resultat 1 - 2 av 2

Noisettiana